keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Termistöä selväksi

Jaaha, en tiedä, mistä olin saanut päähäni, että nämä esittelemäni ommellukset ovat sisätäyttövaippoja: ne ovat kuin ovatkin taskuvaippoja! Kestoiluystäväni selvensi asiaa yksityisviestissä, kun aloin pähkäillä asiaa Facebookin puolella. Lainaanpa hänen viisaita sanojaan, ehkä niistä on apua teille muillekin kestoilua aloitteleville:

"Ne vaipat, mitä olit ommellut, ovat juurikin taskuvaippoja eli sisäpinta esim. coolmaxia (tai kuivaliinaneulos tai mikofleece) ja ulkomatsku pulia. Ja taskuun imuja. Sisätäyttövaippa on kokonaan imevää matskua, esim. ulkopinta joustofroteeta ja sisäpinta coolmaxia tai vaihtoehtoisesti jotakin imevää, esim. bambujoustista, mahdollisesti tukikangas antamassa lisäimua/ jämäköittämässä vaippaa ja taskuun sit imuja. Sisätäyttövaippa tarttee päälleen joko kuoren tai villikset, taskuvaippa toimii sellaisenaan.

Sisävaippa (tarvitsee päälleen joko kuoret tai villikset) eroaa sisätäyttövaipasta sillä, että siihen on ommeltu valmiiksi kiinteät imut. Joskus on lisäimuja läppinä ja saattaapa löytyä jopa täyttötasku. Sisätäyttövaipan etu on nopea kuivuminen ja imun määrään voi vaikuttaa itse. Näitä on myös helppo itse tehdä ;)

AIO-vaipoissa on sit kaikki yhdessä paketissa. On pulia päällä, kiinteät imut valmiiksi ommeltuina, läppiä ynnä muuta härpäkettä."


Sen verran tästä tiesinkin, että AIO tarkoittaa "all in one", eli "kaikki yhdessä". Aloittelijana tällainen ratkaisu tuntuisi äkkiseltään parhaalta - kestovaipan kokoaminen kun muistuttaa toisinaan palapeliä, mutta monet kestoilijat eivät tunnu AIO-vaipoista kuitenkaan tykkäävän. AIO-vaipat kuivuvat kovin hitaasti, vaikkeivät välttämättä toimi toivotulla tavalla. Aion (hih) tänään kuitenkin sellaisia kokeilla, kun tulin ostaneeksi jo joskus raskausaikana muutaman Kushies-merkkisen AIO-vaipan.

Villikset taas tarkoittavat villahousuja, varsin suosittu kuorivaippavaihtoehto. Ja kuorivaippa tarkoittaa siis kosteutta sitovaa ulkovaippaa (esim. PUL-kangasta tai villaa), joka puetaan kankaisen vaipan päälle.

Huh! En oikeasti yhtään ihmettele, jos joku periaatteessa kestovaipoista innostunut luovuttaa ensimetreillä tämän sekavan termistöviidakon keskellä! Tai ehkä termistö on loogista, mutta se on liian monipuolista. Vähän kuin olisi hankkimassa uutta puhelinliittymää: joo-o, onhan noita vaihtoehtoja, mutta mitä ne pitävät sisällään ja mikä niistä on oikeasti paras, pelkät nimet kun eivät kerro mitään.

Suosittelen jokaista kestoilua harkitsevaa hakeutumaan jonkun asiaa tuntevan ihmisen seuraan, ainakin jos on luonteeltaan yhtä kärsimätön kuin minä. Itse onnistun vain saamaan pollani entistä tukkoisemmaksi lukiessani netin keskustelupalstoja.

2 kommenttia:

  1. Vaikka meillä kaapit ja roskakorit Pamperseita pursuaakin, niin mielenkiinnolla luen kuitenkin kestovaippailusta. Ehkäpä minäkin joskus innostun, viimeistään sitten kun Samu on oppinut potalle :)

    VastaaPoista
  2. Omaan kestovaippainnostukseeni on monta syytä: ekologiset, taloudelliset, esteettiset ja terveydelliset ainakin, ja näistä voisin joskus kirjoittaa vaikka oman päivityksensä, jossa selvitän ajatuksiani tarkemmin. Öisin ynnä kyläreissuilla meilläkin käytetään joskus kertsejä - silloin suosin 80% biohajoavia maissivaippoja.

    Kertakäyttö- ja kestovaippojen hyviä ja huonoja puolia on vertailtu usein ja aina melko puolueellisista näkökannoista (esim. vaipanvalmistajien rahoittamia). Itseäni ärsyttää kaikenlainen fanaattisuus, ja uskon, että jokainen vaippa-asioita miettinyt on tehnyt vaippavalintansa täysin tietoisesti, eikä häntä tarvitse siinä valistaa. Mielenkiinnosta voisin kuitenkin joskus avata tätä aihetta lisää :)

    VastaaPoista