keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Porkkanaliina!

Sain pari kuukautta sitten vaihtarina mitä ihanimman pellavaliinan, Didymoksen Kupfer indion. Kantotuntumaltaan liinasta tuli ykkössuosikki. Mutta se väri(ttömyys)... "Mummon kalsarit", kuten mies asian ilmaisi:


Tilasin Emo-tuotannolta reaktiivivärejä ja eilisten kotikemistikokeiluiden seurauksena syntyi tämä:

Vaikka kamerallani on tosi hankala saada oikeanvärisiä kuvia, niin näissä kuvissa ollaan aika hyvin jäljillä. Porkkanaliina! Ihan on oranssi! Mii laik! Väriliemessä oli keltaista (no 12) 90% ja punaista (24) 10%. Kiinnitykseen käytin glaubersuolaa ja soodaa.

Toisenkin kerran tuota saa nyt kyllä letitellä eikä varmaan tekisi pahaa näyttää liinalle vähän silitysrautaakin, että kankea peltiparka kesyyntyisi taas maailman letkeimmäksi kaveriksi. Sidontakuvakin varmaan on luvassa jossain vaiheessa!

PS: Siirrän nyt blogin hallintaa Olennon sähköpostiin ja varmaan blogin osoitekin muuttuu lähipäivinä. Siksi tämä teksti on nyt "Olennon" kirjoittama eikä "Aisulin", ja saattaa näyttää vähän eriltä kuin ennen. Nyt takaisin flunssan sairastamisen pariin, atsiu!


6 kommenttia:

 1. No on kyllä ihana väri, tykkäisin tuosta itsekin! :) Pikaista paranemista, koita saada lepäiltyä!

  VastaaPoista
 2. Kiva väri! Auttaisitko vähän tässä kotikemiaosastossa. Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä millaisia määriä glaubersuolaa ja soodaa näiden EMO-värien kanssa voisi käyttää. Emon omassa ohjeessa arvatenkin on ohjeet vain omalle kiinnitysaineelle. Paljonko sinä käytit, sanotaan nyt vaikka sadalle grammalle kangasta (tai kilolle)? Summittainenkin arvio auttaisi eteenpäin.

  VastaaPoista
 3. Joo, EMOn ohjeessa puhutaan vain heidän omasta kiinnitysaineestaan, mutta sitä ei kuulemma enää myydä! Se kiinnitysaine voi alumiinikattilassa aiheuttaa räjähdyksen. Että semmosta :D

  Emon ohjeistus oli, että kiinnitykseen glaubersuolaa ja soodaa, tällaisen ohjeen sieltä sain: "Idea kuitenkin on: 20l vettä (pieni kone), 1,2kg suola, 400g sooda." Ja tämä siis kun värjätään kilo kangasta. Mulla on iso 8kg pyykkikone, mutta se punnitsee joka koneellisen ja annostelee vettä sen mukaan, joten tein noilla määrillä (tosin liina painaa sen n. 700g, eli käytin kilon suolaa ja reilu 300g soodaa).

  Toivottavasti oli nyt tarpeeksi sekavasti selitetty :D

  VastaaPoista
 4. Upealta näyttää! Olisi kiva nähdä sidonta kuvaa ja vaikkapa bongata ihan livenäkin. Menisikö teidän poitsu jo liinakeinuun, jos sillä saisi kesyyntymään?

  VastaaPoista
 5. Kiitos Olento! Ai siitä siis johtui tuo ohjeissa toistunut EI ALUMIINIKATTILASSA.. huh! Kiitos näistä neuvoista, laskeskelen tästä sitten ne pienemmät määrät. Kuvittelin etten ikinä suuremmin kiinnostuisi kankaitten värjäämisestä, mutta jouduin tekemisiin shiborin kanssa ja nyt ei innostuksella ole rajoja. Onneksi kaapissa oli vuosien takaiset väripullot valmiina. Tuloksia varmaan näkyy lähipäivinä tuolla blogissa.

  VastaaPoista
 6. Kävinkin Liisa heti liittymässä lukijaksi! Mun täytyy etsiä kaikki ihanat blogit nyt Olennolle uudestaan, kun Aisuli häipyy vähitellen näistä kuvioista... Tuleepa jotenkin multipersoonainen olo, kun puhuu näin :D

  Värjäyksestä vielä: suola ja sooda liuotetaan astioissa lämpimään veteen ja väri kuumaan veteen. Liemet ja kangas laitetaan koneeseen järjestyksessä: 1. väri 2. suola 3. sooda 4. kangas

  Ihana idea tuo keinu, Henni, sitä voisin kokeilla! Viritin portaikkoon keinun pari viikkoa sitten, mutta silloin heppuli ei siinä osannut olla. Mutta toinen kasvaa ja kehittyy niin nopeasti, että nyt voisi olla jo ihan toinen ääni kellossa :)

  VastaaPoista