torstai 23. toukokuuta 2013

Parsa-aika parhaimmillaan, mutta......meillä syödään maitohorsmaa!

Kävin kaverin kanssa yrttiretkellä tarkoituksena jemmailla vähän nokkosta, mutta mukaan tarttuikin puoli niityllistä maitohorsmaa. Nuoret horsmanvarret ovat herrrrrkullisia parsan tapaan valmistettuina: lehdet veks, huuhtelu kylmässä ja muutama minuutti keittelyä (väljässä, näitä tuli vähän liikaa tähän) suolavedessä. Päälle yrtti-öljy-voita, ja on kuulkaan herkumpaa kuin esikuvansa! Paksut varret ovat vähän puisia, kannattaa siis valita mahdollisimman ohuita ja nuoria maitohorsmia. Eka kertaa kokeilin, mutta en viimeistä!

Lehdet tietysti kuivataan ja käytetään myöhemmin esimerkiksi teessä: passaapi mainiosti, jos on vaikka kurkku kipeä tai muita tulehduskipuja. Samalta reissulta tarttui mukaan myös mesiangervoa, jonka lehdet ovat hierrettyinä hiostumassa lasipurkissa.

Ei ollenkaan pöllömpi ateria syntynyt tästä!


Herkullinen levite muuten syntyy tällä tavalla:

1 dl vettä
1 dl luomuoliiviöljyä
100 g huoneenlämpoistä luomuvoita
Herbamarea maun mukaan
(yrttejä, valkosipulia tms.)

Survaise sauvasekoittimella ja anna kovettua jääkaapissa. Sopii leivän päälle, paistamiseen, kastikkeeksi ja säilyy jääkaapissa kolmisen viikkoa ellei syödä pois ennemmin. Eikä muuten sisällä mitään turhia lisä- tai väriaineita! Nam!

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä ja varmasti myös makuista! Voisin kokeilla tuota levitettä hamppuöljystä, se kun tahtoo unohtua kaapin perälle, vaikka niin kovin terveellistä olisikin. Kiitti vaan inspiksestä!

    VastaaPoista