tiistai 9. elokuuta 2011

Liinailutöppöset + ohje

Syksy tulee, ja pienet varpaat pitää liinailuhommissa suojata taas kunnolla. Värkkäsin tällaiset:

Varret on tehty 7 veljeksestä ja töppösosa Huopasesta. Langat tarttuivat mökkiviikonlopun ratoksi mukaan automatkan varrelta, eikä mulla ollut mitään ohjetta näihin. Siksipä jaan nyt kannassanne tämän äärettömän yksinkertaisen prototyypin, jonka uskoisin olevan sopivan kokoinen n. 6 kk-1,5 vuoden ikäsille lapsille. Tätä on myös helppo vähän isontaa tai pienentää:

Varret:
Luo 7 veljeksestä neljälle puikolle (puikon koko 3,5 mm) 32 silmukkaa, eli 8 silmukkaa puikolle. Neulo ympyränä oikein-nurin-neulosta n. 15 cm. Päättele löyhästi.

Töppösosa:
Luo Huopasesta neljälle puikolle (puikon koko 5 mm) 32 silmukkaa. Neulo oikein 3 kierrosta. 3. kierroksen jälkeen neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle (yht. 16 silmukkaa). Tee vahvistettu kantalappu. Neulo vahvistettu kantapää, kun kantalapun korkeus on 16 kerrosta. Puikolle jää 6 silmukkaa. Nosta kantalapun kummastakin laidasta 9 silmukkaa ja jaa kantapään 6 silmukkaa 1. ja 4. puikolle = 12 silmukkaa / puikko. Neulo oikein, ja kavenna 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa joka toinen kierros kunnes jokaisella puikolla on 8 silmukkaa. Neulo oikein, kunnes töppösen pituus on n. 15 cm. Tee kärkikavennukset 1. ja 3. puikon lopussa sekä 2. ja 4. puikon alussa joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 4 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset joka kerros kunnes puikoilla on jäljellä 2 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele.

Huovuta töppöset pesukoneessa 40 asteen normaaliohjelmalla. Käytä normaalia pesuainetta (itse käytin nestemäistä Erisania). Töppöset kutistuvat huopuessaan n. 40%.

Virkkaa varsi ja huopunut töppönen toisiinsa kiintein silmukoin: varsi ja töppönen oikein päin päällekäin, niin saat nurjat puolet yhteen. Varressa ja töppösessä on saman verran silmukoita, joten kiinnittäminen on helppoa.

Valmista!

Mulle tuli jo paljon kivoja neulahuovutusideoita töppösten piristykseksi, mutta koska nämä töppöset menevät lahjaksi pienokaiselle, jonka äiti ei kovin kirjavasta meiningistä tykkää, niin jätin ihan blancoksi. Omalle poikaselle saattaa pian syntyä melkoiset sateenkaarisukat - ja mieskin jo tilasi huopatöppöset itselleen!

4 kommenttia:

 1. Hei kiitos tästä! Minulla on ollut suunnitelmissa myös, mutta ei ole tullut tartuttua toimeen, kun Huopasesta en ole vielä huovutettavia juttua tehnyt, ainoastaan villapöksyt.

  VastaaPoista
 2. NP! Toivottavasti ohjeesta ottaa tolkkua, ihan ekojen-sukkien-ikinä nelomiseen se ei ehkä ole omiaan (en siis tarkoita, naurispelto, sinua, vaan näin yleisesti), kun en jaksanut ruveta selostamaan tarkkaan mitään kantapään kavennuksia yms.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se näin äkkiseltään luettuna kuulosti ihan järkeenkäyvältä ohjeelta, kun villasukkia on tullut kuitenkin neulottua :) Tänään kävinkin ostamassa alesta Huopanen-kerän, kun jäi aiemmin ihanan raikas vihreä väri kaihertamaan, mutta en antanut itseni ostaa, kun käyttökohdetta ei ollut. Sopinee mainiosti (yhteen) raidalliseen liinaani! Itseni tuntien muihin liinoihin pitää sitten tehdä omat sopivat töppöset :D

  VastaaPoista
 4. Moi

  Minä olen neulonut varren ja sukkaosan yhteen, langat joissa on keinokuitua eivät huovu,(seiskaveikka, nalle jne.)
  Blogissani kuvia.

  VastaaPoista